В Україні відновили позапланові перевірки якості палива на АЗС

Державна екологічна інспекція відновила позапланові перевірки якості палива, яке продають українські мережі АЗС. Про це повідомила Державна екологічна інспекція України.

Позапланові перевірки якості палива на АЗС припинили проводити у березні 2022 року через повномасштабне вторгнення російських окупаційних військ. В Україні навесні 2022 року виник дефіцит бензину та дизельного палива. Також спостерігалося значне зростання цін. Кабмін для того, щоб стабілізувати ситуацію, дозволив продавати бензин та ДП екологічних стандартів Євро-3 та Євро-4. У зв’язку з цим скасували позапланові перевірки якості палива на АЗС інспекторами Державної екологічної інспекції України.

Внаслідок цього в Україні різко знизилася якість палива. Стало більше так званих “бочок”, які продають фальсифіковане паливо.

Державна екологічна інспекція неодноразово просила Кабмін дозволити знов проводити позапланові перевірки якості палива на АЗС. Але лише наприкінці 2023 року уряд вирішив відновити цю практику. У листопаді минулого року Кабмін вніс відповідні зміни до Постанови про припинення позапланових перевірок в умовах воєнного стану. Наразі позапланові перевірки якості палива відновилися.

Потрібно зазначити, що у січні 2024 року Кабмін заборонив продавати в Україні бензин та дизельне паливо екологічних стандартів Євро-3 та Євро-4. В результаті вже за кілька місяців різко зросла якість дизельного палива в українських мережах АЗС. Такого висновку в результаті лабораторних досліджень зразків ДП, взятих у 17 мережах АЗС, дійшли експерти Інституту споживчих експертиз.

В Україні відновили позапланові перевірки якості палива на АЗС

Зараз неякісне дизельне паливо зустрічається лише у затятих “бодяжників” і на так званих “бочках”. Однією з причин покращення якості дизеля є посилення контролю з боку правоохоронних органів за нелегальним виробництвом. Відновлення позапланових перевірок якості палива на АЗС Державною екологічною інспекцією є однією із складових щодо посилення контролю за паливним ринком.

У 2024 році в Україні правоохоронці виявили та ліквідували кілька підпільних мереж АЗС. Так, наприклад, на початку поточного року на Одещині ліквідували мережу незаконно встановлених модульних міні-АЗС, яка продавала фальсифіковане дизельне паливо.

Зловмисники купували незаконно виготовлене дизельне паливо, зберігали його в орендованому приміщенні на нафтобазі, а продавали через підпільні модульні міні-АЗС. За даними фактами відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 204 Кримінального кодексу України.

Джерело: auto.today.ua