Названо способи економії бензину влітку

В Україні зараз бензин А-95 у середньому коштує 56,51 грн за літр, а дизельне паливо – 52,61 грн за літр. Кабмін планує поетапно збільшити акцизи на пальне до мінімальних європейських стандартів, що вплине на роздрібні ціни. Тому для багатьох українців актуальним є питання економії палива. Сьогодні ми розповімо, як улітку можна економити бензин та дизель.

Геть все зайве!

У деяких водіїв поступово в салоні автомобіля та в багажнику накопичується багато речей, які насправді навряд чи можуть їм знадобитися найближчим часом. Якщо взагалі вони можуть знадобитися.

Тому проведіть ревізію та приберіть з автомобіля усі зайві речі та предмети. Якщо не потрібно везти дитину, то тоді приберіть із салону дитяче крісло. Це спричинить економію палива. Звичайно, багато не заощадиш, але все ж таки… Якщо у автомобіля зайві 100 кг, то це збільшує витрату палива приблизно на 0,5 л.

Що із паливним фільтром?

Витрата палива обов’язково збільшиться, якщо засмічився паливний фільтр. Тому його потрібно регулярно перевіряти, а за необхідності – замінити. У різних автовиробників різні терміни регламентної заміни фільтра. Наприклад, у компаній Kia та Hyundai через 60 000 км пробігу, а у компанії Volkswagen – через 30 000 км.

Аеродинаміка

Чим гірша аеродинаміка, тим більше автомобіль витрачає палива. Навіть багажник на даху та кріплення для велосипеда погіршують аеродинамічний опір, що призводить до підвищеної витрати палива. Тому якщо вони прямо зараз не потрібні, то їх краще тимчасово демонтувати.

Колеса

Названо способи економії бензину влітку

Якщо ви не їздите по бездоріжжю, а волієте їздити в місті по асфальту, то влітку можна трохи накачати покришки, щоб знизити витрату палива. Тільки не захоплюйтесь! Накачайте на 0,3-0,5 атмосфери, не більше.

Не захоплюйтесь кондиціонером

Деякі водії влітку постійно включають кондиціонер та інше обладнання. Але в результаті це призводить до збільшення витрат палива. Взимку ситуація ще гірша, адже доводиться включати електрообігрів лобового скла (+0,81 л бензину на 100 км), додатковий обігрівач салону (+до 2 л), обігрів сидіння (+0,1 л), обігрів кермового колеса (+0, 05 л).

Манера водіння та швидкість

Названо способи економії бензину влітку

Витрата палива певною мірою залежить від швидкості руху та від манери водіння. Якщо водій менше гальмує, він і менше розганяється, отже, паливо витрачається економно.

Нагадаємо, Кабмін планує з 1 липня 2024 року збільшити акцизи на пальне. Це спричинить збільшення роздрібних цін на АЗС. Щоправда, поки що не зовсім зрозуміло, на скільки збільшиться вартість бензину, дизельного палива та автогазу. Передбачається, наприклад, що автогаз у липні подорожчає на 6 грн за один літр.

Джерело: auto.today.ua