Кабмін може передумати вводити військовий збір у 15% при першій реєстрації автомобілів

В Україні можуть замість військового збору у розмірі 15% при першій реєстрації нових та вживаних автомобілів, як пропонує Кабмін, збільшити для всіх ПДВ до 23%. Про це повідомила інформаційно-аналітична група AUTO-Consulting із посиланням на інсайдерську інформацію.

За даними AUTO-Consulting, якщо в Україні замість військового збору у розмірі 15% при першій реєстрації автомобілів збільшать ПДВ до 23%, то це теж призведе до підвищення вартості транспортних засобів, але не так сильно, як у випадку військового збору.

Законопроєкт №11416, який передбачає підвищення в Україні деяких вже існуючих податків і зборів, а також запровадження нових податків, зокрема військового збору у 15% під час першої реєстрації автомобілів, розроблено Міністерством фінансів. Його ініціатором виступив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Кабмін сподівається, що завдяки підвищенню податків можна буде поповнити державний бюджет. Це необхідно для того, щоб, наприклад, покрити до кінця 2024 року дефіцит у державному бюджеті у 500 млрд грн.

У цьому документі є два нововведення, які торкнуться автомобілістів. Перше – запровадження військового збору в 15% при першій реєстрації автомобілів. Друге – запровадження авансового платежу з податку на прибуток для роздрібних продавців палива (залежно від обсягу паливних резервуарів).

Кабмін може передумати вводити військовий збір у 15% при першій реєстрації автомобілів

Багато експертів автомобільного ринку розкритикували обидва нововведення. Так, прогнозується, що через військовий збір у 15% при першій реєстрації автомобілів продаж нових машин в Україні може скоротитися на 30-70%, а деякі автомобільні бренди взагалі можуть піти з українського ринку. За даними AUTO-Consulting, деякі українські автоімпортери через законопроєкт №11416 вже знизили заявки на постачання автомобілів у 2025 році.

Асоціація автоімпортерів та дилерів намагається переконати Мінфін та народних депутатів не вводити військовий збір у 15% на автомобілі, оскільки це матиме негативні наслідки. Чи дослухаються до їхніх аргументів? Це покаже вже найближчий час.

Що ж до авансового платежу з податку на прибуток залежно від обсягу резервуарів АЗС, то це, як прогнозують деякі експерти, теж матиме негативні наслідки. Наприклад, деякі оператори роздрібного паливного ринку можуть закрити половину резервуарів. Також це може спричинити підвищення цін на паливо.

Джерело: auto.today.ua