В Україні з’явиться об’єднаний Реєстр сертифікатів автомобілів

В Україні незабаром з’явиться новий об’єднаний Реєстр сертифікатів автомобілів. Відповідну постанову вже ухвалив Кабмін, повідомив представник Уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

За його словами, ця нова база даних буде називатися Реєстр сертифікатів затвердження типу та виданих виробниками сертифікатів відповідності колісних ТЗ та обладнання.

У цьому реєстрі буде міститься інформація про сертифікати затвердження типу та сертифікати відповідності колісних ТЗ, партій частин та обладнання, видані виробниками, уповноваженими органами із сертифікації та органами із сертифікації для індивідуального затвердження колісних транспортних засобів, партій частин та обладнання.

Сертифікація автомобіля – це перевірка ТЗ на відповідність вимогам та стандартам законодавства України. Без сертифіката відповідності ТЗ не зареєструють, не видадуть свідоцтво про реєстрацію (техпаспорт) та номерні знаки.

Цей документ потрібен для визначення країни-походження, підтвердження відповідності транспортного засобу екологічним стандартам, підтвердження того, що ТЗ за своїми технічними та екологічними характеристиками може безпечно експлуатуватися на дорогах загального користування.

В Україні вже давно хочуть скасувати сертифікацію автомобілів. Так, у червні 2022 року у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №7468, який передбачає скасування цієї процедури. Ініціатором цього законопроєкту виступив Кабмін. Проте, народні депутати у лютому 2023 року не ухвалили цей документ.

В Україні з'явиться об'єднаний Реєстр сертифікатів автомобілів

За відміну сертифікації автомобілів вже давно виступає народний депутат Мар’ян Заблоцький. Навесні 2024 року він вніс правку до законопроєкту №10380, прийнятого за основу народними депутатами, згідно з яким при введенні розмитнення автомобілів на іноземній реєстрації в мобільному додатку “Дія” скасовується сертифікація автомобілів.

Замість сертифікації автомобілів в Україні хочуть запровадити обов’язковий технічний огляд усіх легкових автомобілів, мотивуючи це тим, що така практика є обов’язковою у всіх країнах Євросоюзу. Впровадити обов’язковий техогляд для всіх легкових автомобілів планували у 2022 році, але через повномасштабне вторгнення російських окупаційних військ цього не сталося.

Тим часом, не виключено, що технічний огляд автомобілів в Україні буде за стандартом Асоціації технічної безпеки Німеччини (TÜV). Весною 2024 року делегація Головного сервісного центру МВС України зустрілася з представниками TÜV. Сторони домовилися розпочати співпрацю з метою адаптації українського законодавства до законодавства Євросоюзу з питань технічного контролю ТЗ.

Джерело: auto.today.ua