В Україні різко покращилася якість дизельного палива

В Україні за перші п’ять місяців 2024 року різко покращилася якість дизельного палива, яке продають мережі АЗС. Такого висновку в результаті масштабної перевірки дизеля дійшли фахівці Інституту споживчих експертиз.

Дизельне паливо для перевірки взяли у 17 великих та середніх мережах АЗС, а також у деяких регіональних мережах та у так званих “бочках”. У лабораторії зразки ДП перевірили за температурою спалаху в закритому тиглі, на вміст сірки та за густиною. Результати поділили на три зони, залежно від якості дизеля.

Зелена зона

До цієї зони потрапили 8 мереж АЗС. Найменше сірки виявили в дизельному паливі, яке продає мережа AMIC, – 3 мг/кг за нормативу не більше 10 мг/кг. Також мінімальний вміст сірки (4 мг/кг) у дизельному паливі мереж SOCAR, KLO, PARALLEL та PRIME.

У всіх 17 зразків ДП ​​температура спалаху в закритому тиглі відповідає нормативу (як мінімум 55 °С). У дизеля SOCAR температура спалаху в закритому тиглі взагалі становить 71 °С, а у ДП мереж AMIC та KLO – 70 °С.

Синя зона

У цю категорію потрапило дизельне паливо мереж SHELL, ANP, BVS, MARKET, MARSHALL та VS. Воно відповідає стандарту Євро-5, але не має запасу міцності, а деякі зразки знаходяться близько до граничних норм за вмістом сірки та за температурою спалаху в закритому тиглі.

В Україні різко покращилася якість дизельного палива

Червона зона

До цієї категорії потрапило дизельне паливо лише двох мереж АЗС, та підпільних “бочок”. Причому проблема полягає лише у надмірному вмісті сірки.

Експерти Інституту споживчих експертиз вважають, що різке покращення якості дизельного палива в Україні у 2024 році сталося через те, що у січні поточного року Кабмін заборонив мережам АЗС продавати паливо екологічних стандартів Євро-3 та Євро-4. Крім того, це пов’язано з посиленням боротьби із підпільними виробниками палива.

Тим часом, в Україні нині середня вартість дизельного палива становить 52,74 грн за літр. Найдешевше заправити дизельний автомобіль можна у Закарпатській та Дніпропетровській областях. Там середня вартість ДП становить 51,56 та 51,96 грн за один літр.

Джерело: auto.today.ua