Підвищення цін на бензин в Україні через нові акцизи може не відбутися

14Широко анонсоване підвищення цін на бензин, дизельне паливо та автогаз в Україні через нові акцизи на паливо може не відбутися. Справа у зниженні цін на нафту на світових ринках, а також у збільшенні ввезення палива на український ринок.

У липні поточного року народні депутати Верховної Ради ухвалили у другому читанні законопроєкт №11256-2, який передбачає поетапне підвищення акцизів на пальне в Україні до мінімальних стандартів Євросоюзу. Перший етап розпочнеться 1 вересня 2024 року. Акциз на бензин на першому етапі збільшать до 242,60, на ДП – до 177,6, а на автогаз – до 148 євро за 1000 літрів.

Тому, як очікується, у вересні поточного року бензин А-95 на українських АЗС подорожчає приблизно на 1,5 грн/л – до 58,25 грн/л. Дизельне паливо подорожчає приблизно на 2 грн за літр – до 54,36 грн за літр. Що ж до автогазу, то він у наступному місяці через новий акциз подорожчає приблизно на 5 грн за літр – до 31,87 грн за літр. Деякі експерти вважають, що автогаз у вересні 2024 подорожчає не на 5, а на 7 грн за літр.

Надалі акциз на пальне в Україні підвищуватимуть щороку з 1 січня, до 1 січня 2028 року. З 2028 року акциз на бензин у нашій країні становитиме 359, на ДП – 330, а на автогаз – 250 євро за 1000 літрів.

Підвищення цін на бензин в Україні через нові акцизи може не відбутися

Але у вересні підвищення цін на бензин, дизельне паливо та автогаз на українських АЗС у зв’язку з новими акцизами на паливо може не відбутися або бути не таким значним, як очікується. Зростання цін може зупинити зниження цін на нафту на світових ринках, а також збільшення ввезення палива на український ринок.

Напередодні нових акцизів на паливо трейдери зараз ввозять в Україну у великій кількості бензин, дизельне паливо та автогаз (ще за старими акцизами). Це означає, що оператори роздрібного паливного ринку будуть мати великі запаси палива, яке вони зможуть продавати за старими цінами.

Народний депутат Ніна Южаніна вважає, що восени 2024 року в Україні бензин, дизельне паливо та автогаз можуть подорожчати і без запровадження нових акцизів на пальне. Це станеться, якщо, як пропонує Кабмін, запровадять авансові внески з податку на прибуток за кожний кубічний метр резервуарів палива на АЗС.

Джерело: auto.today.ua